Skip to main content

Er is op social media woede ontstaan over een opmerking van voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets. Hij deelde een oud filmpje van voormalig SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en zijn gezin. ‘Als ik me de hel voorstel, zie ik dit’, merkte Smeets daarbij op. Eerder werd Smeets beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij minderjarige jongens. 

Soms gaat er op social media plotseling een bericht viral dat al jaren oud is. Dat gebeurde afgelopen dagen bij een kerstgroet van voormalig SGP-leider Kees van der Staaij. In 2020 deelde zijn partij een filmpje waarin Van der Staaij samen met zijn vrouw en dochter het bekende kerstlied ‘Komt allen tezamen’ ten gehore brengt. Marlies van der Staaij bespeelt daarbij de dwarsfluit en dochter Camila op de piano. Kees van der Staaij zingt het lied. 

Dat die beelden afgelopen dagen opnieuw viral gingen, is niet heel bijzonder. Wat wél bijzonder is, is de reactie van voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets. ‘Als ik me de hel voorstel, zie ik dit’, schrijft hij op X namelijk bij de beelden van het gezin Van der Staaij. Het levert woedende reacties op. Onder meer Michaël van der Staaij, zoon van de voormalig SGP-leider, stelt via X: ‘Wat een ontzettend lage opmerking. Alhoewel we dit soort kleutergedrag wel gewend zijn van je.’ 

Ook voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert uitgebreid op de woorden van Smeets en wijst daarbij op het feit dat Smeets vaak zegt op te komen voor minderheden: ‘Typerend’, aldus Segers op X. ‘Sidney Smeets lacht hard met de meute mee om een christelijke kerstgroet van een oud-collega. En retweet daarna een indringende waarschuwing tegen het bashen van minderheden. Zijn favoríete minderheden. Want het bashen van de christelijke minderheid mag natuurlijk wel.‘ Smeets reageert daar weer op door Segers te beschuldigen van polariseren en demoniseren waardoor hij naar eigen zeggen tientallen bedreigingen krijgt. 

‘Wat een ontzettend lage opmerking. Alhoewel we dit soort kleutergedrag wel gewend zijn van je.’ 

Sowieso lijkt Smeets niet echt onder de indruk van de boze reacties. Hij plaatste in de loop van de maandag nog talloze tweets over de SGP en christenen. Daarbij heeft hij het meermaals over ‘christenfundamentalisten’ en verwijst hij naar de Nashvilleverklaring: ‘Als LHBTI-hatende, Nashvilleverklaring ondersteunende, homohuwelijk afwijzende christenextremisten boos op me zijn doe ik volgens mij iets goeds’, schrijft hij onder meer. 

Loopbaan Sidney Smeets
Smeets was zeer kortstondig lid van de Tweede Kamer namens D66. Op de dag dat hij in 2021 in de Tweede Kamer werd beëdigd, ontving de partijtop van D66 een officiële melding over ongewenst gedrag van Smeets. Op social media, en vooral Twitter, gingen verhalen rond dat hij zich schuldig gemaakt zou hebben aan seksueel grensoverschrijdend gedrag richting minderjarige jongens. Diverse jongemannen beschuldigden hem daarvan en stelden dat ze ten tijde van zijn gedrag nog minderjarig waren. Daarbij werden ook screenshots van gesprekken gedeeld. Smeets zou via Twitter, Facebook en de dating-app Grindr jonge jongens hebben aangesproken. 

Twee weken na zijn beëdiging bracht D66 naar buiten dat er een interne onderzoekscommissie aangesteld werd naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Smeets. Een dag later maakte hij bekend terug te treden als parlementslid. Het onderzoek dat naar hem ingesteld was, werd vervolgens stopgezet. 

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland