Skip to main content

De biografie was al klaar toen Tim Keller in mei aan alvleesklierkanker overleed. Auteur Collin Hansen ging vooral na wie de Amerikaanse predikant maakten tot wie hij was. Wie hem het meest beïnvloedde? „Zijn vrouw Kathy.”

Keller, stichter van Redeemer Presbyterian Church in hartje New York City en schrijver van tientallen boeken, wordt gezien als een van de meest invloedrijke predikanten van de afgelopen decennia. De Amerikaanse theoloog Hansen, hoofdredacteur van het evangelicale platform The Gospel Coalition (TGC) en uitvoerend directeur van het Keller Center for Cultural Apologetics, tekende zijn levensloop op. De Nederlandse vertaling van het boek, met de titel ”Tim Keller. Zijn spirituele en intellectuele vorming” (uitg. Van Wijnen), wordt maandag in Almere gepresenteerd. Dat gebeurt op het tweedaags congres ”Het Evangelie in een seculiere tijd: wat we kunnen leren van Tim Keller”, van de Nederlands-Vlaamse afdeling van TGC.

Warme gevoelens kreeg Hansen (42) niet direct, toen hij Tim Keller in 2007 voor het eerst ontmoette. De journalist verzamelde materiaal voor zijn boek ”Young, Restless, Reformed” (Jong, rusteloos, gereformeerd), waarin hij verslag deed van de opmerkelijke herleving van het calvinisme, vooral onder jongeren. „Keller was een beetje afstandelijk”, zegt Hansen door de telefoon. „Ik wilde hem interviewen, maar hij was niet geïnteresseerd. Een jaar later was Keller beroemd. Zijn boek ”In alle redelijkheid” stond hoog op de bestsellerslijsten. Later werkte hij overigens wel mee. Keller hield er nu eenmaal niet van om de aandacht op zichzelf te vestigen.”

Het contact met Keller begon als een koude douche. En later, toen u hem beter leerde kennen?

„Laten we zeggen: het contact was aanvankelijk niet warm. Maar dat veranderde in de loop der jaren. Soms stuurde hij een bemoedigende e-mail of belde hij onverwacht om te vragen hoe het met mij ging. En vanaf het moment dat hij de diagnose kanker kreeg, in 2020, gebeurde dat nog vaker – tot hij dit voorjaar aan zijn ziekte overleed.”

Wat leerde u van Keller?

„Ik denk dat ik dezelfde ervaring heb als veel andere mensen die Kellers boeken lezen en naar zijn preken luisteren: de verwondering over de genade van God. Die had een diepgaand effect op mijn ziel.

De manier waarop Keller het christelijk geloof verdedigde en voor moderne mensen verwoordde, bijvoorbeeld in zijn boek ”In alle redelijkheid”, heeft ook veel invloed op mijn carrière gehad. Eerst in mijn werk voor The Gospel Coalition, maar dit jaar ook in het Keller Center for Cultural Apologetics dat we zijn gestart.”

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland