Skip to main content

Op de Mars voor het Leven spreken dit jaar voor het eerst in vijf jaar geen politici van SGP en CU.

Voorheen gebeurde dat meestal wel. Zo spraken in 2022 Chris Stoffer (SGP) en Mirjam Bikker (CU), in 2021 Kees van der Staaij (SGP) en Bikker, en in 2020 Van der Staaij en Don Ceder (CU).

Dat er dit keer geen toespraken zijn door afgevaardigden van de twee christelijke partijen, heeft niet te maken met politieke onwil, laat Schreeuw om Leven-directeur Arthur Alderliesten desgevraagd weten. „De partijen willen zelfs graag spreken. Ik heb zelf de boot afgehouden, en dat is een bewuste keuze.”

Zijn motieven zijn tweeledig. In de eerste plaats zegt Alderliesten zich grotere zorgen te maken over ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van abortus, dan over de situatie in Nederland. Om daar licht over te laten schijnen, heeft hij vertegenwoordigers van prolifebewegingen uit het buitenland uitgenodigd: Alexandra Linder uit Duitsland en Nadia Gordinsky uit Oekraïne.

In de tweede plaats vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats op 22 november, kort na de Mars op 11 november. Alderliesten wil niet dat politici de mars gebruiken om zichzelf te profileren en stemmen te winnen.

Voorafgaand aan de mars zal Alderliesten zelf de opening van het programma verzorgen. Verder komen behalve Linder en Gordinsky ook prof. dr. Jan Hoek en ervaringsdeskundige Marlene Lubongi aan het woord.

De SGP en de CU krijgen binnenkort een uitnodiging voor deelname aan de mars. Hoewel vertegenwoordigers van de partijen dit jaar niet op de sprekerslijst staan, zullen ze –bij aanwezigheid– wel geïnterviewd worden.

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland