Skip to main content

Hoe ga je om met vruchtbaarheid binnen je huwelijk wanneer je zwangerschap (op korte of
langere tijd) wilt vermijden maar geen (hormonale) anticonceptie wil gebruiken? Hoe kun je
juist je kansen op een zwangerschap vergroten, als je kinderwens actueel is? Met sensiplan®
is dat mogelijk. Deze methode leert je om je cyclus in kaart te brengen door op je
vruchtbaarheidssignalen te letten. Zo weet je elke dag zeker of je vruchtbaar bent of niet en
kun je je gedrag hierop aanpassen. Drie jonge echtparen vertellen over hun ervaringen met
deze methode van vruchtbaarheidsbewustzijn.

Samen verantwoordelijkheid voor gezinsplanning
“Kort na ons huwelijk zijn we gestart met de Sensiplan-cursus. We wilden fijn samen kunnen
zijn zonder de hormonen van de pil en zonder een onprettig ander voorbehoedsmiddel.
We kwamen uit bij de Sensiplan-methode: we zijn immers samen verantwoordelijk voor
onze vruchtbaarheid.” Willem en Roos zijn na vijf jaar huwelijk nog steeds erg tevreden over
de methode: “Sensiplan is een heel waardevolle investering gebleken in onze gezamenlijke
toekomst.”

Ook Bastiaan en Hannah (2,5 jaar getrouwd) zijn blij dat ze met Sensiplaneen methode gevonden hebben die ze
echt samen kunnen doen: “DeSensiplan-cursus ervoeren we als
positief omdat je het er samen over hebt en dat werkt verbindend. Dan ishet ook niet iets van jou als vrouwalleen. We zouden het andere stellenaanraden omdat het een inzichtgevende
methode is die je samen verantwoordelijkheid leert dragen voor
geboorteregeling.”


Waardering voor de vrouwelijke cyclus
Bij hormonale anticonceptie methoden wordt de vrouwelijke cyclus als het ware ‘uit gezet’. Risico’s en mogelijke bijwerkingen komen daarmee ook voor haar rekening. Met Sensiplan profiteer je juist van de voordelen van de vrouwelijke cyclus. De lichaamssignalen tijdens de cyclus vertellen je precies wanneer je vruchtbaar bent of niet en geven je ook inzicht in bijvoorbeeld mentale of emotionele veranderingen die met je cyclus samenhangen. Willem en Roos waren verrast dat ze aanvankelijk nog zo weinig wisten over hoe de menselijke vruchtbaarheid en vrouwelijke cyclus precies werkt: “Je eigen lichaam kan je erg veel vertellen, als je maar weet waar je op moet letten. Door dagelijks even de tijd er voor te nemen weet je of je vruchtbaar bent of niet. Door meer kennis over het vrouwelijke lichaam ontstaat er ook meer begrip voor cyclus van de vrouw bij de man.”

Sensiplan is een sympto-thermale methode, de veranderingen in de basale lichaamstemperatuur worden gebruikt in combinatie met de observatie van cervixslijm, dit is de meest betrouwbare natuurlijke methode (net zo betrouwbaar als de anticonceptiepil).
Bastiaan en Hannah: “We vinden het een fijne methode omdat je als vrouw je lichaam goed leert kennen. En als je de methode eenmaal onder de knie hebt, kost het niet veel moeite.”

Sensiplan-cursus
Kees en Ilse volgden de cursus als voorbereiding op hethuwelijksleven: “We vonden het erg nuttig (en leuk!!) om dit samen te doen, ook leuk om de ervaringen van andere stellen te horen.” De Sensiplan-cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt gegeven in een kleine groep van 2-4 paren onder leiding van een gecertificeerde consulent
Na het volgen van de cursus heb je kennis voor de rest van je vruchtbare leven: “Het was maar een kleine investering van vier gezellige cursusavonden, en met een beetje discipline heb je je hele leven plezier van de opgedane kennis”, aldus Bastiaan en Hannah. Ook waardeerden zij de persoonlijke begeleiding die onderdeel is van de cursus: “We hadden zeer prettig contact met de consulente toen de zwangerschap wat langer uitbleef. Ze stond direct voor ons klaar met antwoorden op onze vragen.”

Kinderwens of juist (nog even) niet?
Sensiplan is een methode die twee kanten op gebruikt kan worden: om zwangerschap betrouwbaar te vermijden of juist met grotere kans na te streven. Kees en Ilse: “Nu, bijna 5 jaar later, bevalt Sensiplan ons nog steeds heel goed! Als gezinsplanning heeft het zich goed bewezen: het werkte zowel toen het nog niet praktisch was als er een zwangerschap zou ontstaan, als toen er wel een kinderwens was!”

De christelijke zorgverzekeraar vergoedt de cursus in de aanvullende pakketten. Meer informatie op
www.sensplan.nl

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland