Skip to main content

Paus Franciscus lijkt de deur op een kier te hebben gezet voor de mogelijkheid om in de toekomst relaties van mensen van hetzelfde geslacht te zegenen. Maar daar zitten dan wel strenge voorwaarden aan vast.

De rooms-katholieke kerkleider kan zich voorstellen dat een priester soms uit „pastorale naastenliefde” homostellen een zegen geeft. De kerk moet per geval daarover besluiten en ze mag geen algemene richtlijnen voor het zegenen van homokoppels uitvaardigen. In ieder geval moet te allen tijde duidelijk zijn dat een relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht geen huwelijk is, aldus de paus. Dat is voorbehouden aan één man en één vrouw.

Twijfels

Paus Franciscus liet dit maandag weten in antwoord op vijf in juli ingediende vragen –zogeheten ”dubia” (twijfels)– van vijf behoudende kardinalen uit Azië, Europa, Afrika, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Die stelden de kerkleider vragen over bijvoorbeeld „de bewering dat goddelijke openbaring opnieuw moet worden geïnterpreteerd in het licht van de huidige culturele en antropologische veranderingen”. Ook hebben de kardinalen „twijfels” over ontwikkelingen rond het zegenen van mensen van hetzelfde geslacht en de wijding van vrouwelijke priesters.

Omdat woensdag in Rome de bisschoppensynode over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk van start gaat, liet de paus zijn antwoorden maandag op de website van het Vaticaan plaatsen. De kardinalen waren overigens niet tevreden met de antwoorden.

Lees meer.

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland