Skip to main content

“Van Hamasstrijders houden als mensen en voor hun zielenheil bidden is iets anders dan politiek, militair en strafrechtelijk met hen strijden.” Pastor Peter Tsukahira is woonachtig in Israël en deed in het verleden dikwijls Nederland aan om uitleg te geven over de bijzondere positie van Israël op het wereldtoneel. De voorganger en Bijbelleraar heeft naar eigen zeggen de bevolking nog niet eerder “zo ontdaan” meegemaakt. Cvandaag sprak Tsukahira uitgebreid over de gespannen situatie in het heilige land.

“We wonen in het Karmelgebergte, zo’n vier kilometer ten zuiden van de grens met Libanon”, begint Tsukahira zijn verhaal. “Als Hezbollah raketten afvuurt op Israël, zijn we een van de eerste steden die geraakt worden. Daarom is de onzekerheid hier best groot, binnen twee minuten kan een raket hier zijn. We moeten waakzaam zijn. Het hele land is zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen van 7 oktober. Bijna iedereen in Tel Aviv kent wel iemand die vermoord, gemarteld of gegijzeld is door Hamas. Mijn zoon en zijn vrouw wonen daar en deze mensen zijn geen aanhangers van radicaal-rechts, die tegen Arabieren zijn. Het zijn daar vooral jonge, seculiere Israëli die vrede willen met de Palestijnen en voor bedrijven werken waar Joden en Arabieren juist samen optrekken. Ze zijn niet blij met de rechtse regering die nu het bewind voert in Israël. Daarom is het nu juist voor hen zo schokkend dat zij voornamelijk het slachtoffer zijn geworden van Hamas.”

Traumatisch
Er leven veel vragen onder de bevolking over het niet ingrijpen van de Israëlische veiligheidsdiensten die verrast werden door de aanval, terwijl deze al twee jaar werd voorbereid. “In de 35 jaar dat ik hier woon heb ik het land nog niet zo ontdaan gezien”, geeft Tsukahira toe. “Maar de enige echte existentiële bedreiging van de staat Israël is Iran. Israël zal uiteindelijk heel Gaza veroveren, dat is een kwestie van tijd. Ironisch genoeg heeft Israël 25 jaar lang geprobeerd om Gaza juist niet te hoeven veroveren. Het laatste wat we wilden is daar binnentrekken en moeten vechten voor dat stuk land. Het is niet zo belangrijk voor ons, maar nu moeten we wel al die tunnels in om gijzelaars te bevrijden. Het is traumatisch, mensen zijn niet zozeer bang, maar het trekt wel een zware wissel op ze.”

Lees meer op Cvandaag.nl

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland