Christelijk Symphonieorkest Sjosjanim
Christelijk Symfonieorkest Sjosjanim
Christelijk Symfonieorkest Sjosjanim bestaat sinds 1996. Dat betekent dus dat we in 2011 ons 3e lustrum hebben gevierd.
Symfonieorkest Sjosjanim richt zich, zowel in ledenwerving als in activiteiten, voornamelijk op de Gereformeerde Gezindte. Het christelijk karakter vertaalt zich in handelwijze, repertoirekeuze en sfeer van het orkest. Zo is statutair vastgelegd dat er niet op zondag gespeeld of gerepeteerd wordt. Er zal in repertoire keuze rekening gehouden worden met de mogelijke acceptatie door leden en achterban, worden er bewust ook bewerkingen van psalmen en gezangen op de lessenaars gezet en wordt desgevraagd een bijdrage geleverd aan ‘evenementen’ van de Gereformeerde Gezindte, zoals avonden van Woord&Daad of Kimon, Bondsdagen van Jeugdbonden e.d.
Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Sjosjanim is een cd uitgebracht. Het tweede lustrum werd gevierd in 2006 met een concertserie, waaraan o.a. Klaas Jan Mulder medewerking verleende. In 2007 bracht Sjosjanim onder de titel ‘Orkestraal koraal’ een tweede cd uit met koraalgebonden muziek met van o.a. Bach, Mendelssohn, Brahms, Reger en Vaughan Williams.
De samenstelling is die van een compleet symfonieorkest en omvat 1e en 2e violen, altviolen, celli, bassen, fluiten, hobo’s, klarinetten, fagotten, hoorns, trompetten, trombones en pauken. Bij elkaar heeft Sjosjanim ongeveer 50 leden.
Sjosjanim kent zowel een symfonieorkest als een kamerorkest. Het kamerorkest speelt muziek die speciaal bestemd is voor orkesten met kleinere bezetting.
Kamerorkest
De kamermuziek komt voor vanaf de Barok periode. In de Renaissance ontstond meer en meer de aandacht voor klankkleur op instrumenten. Dit was een grote stimulans voor het maken en ontwikkelen van nieuwe instrumenten. De componist ging spelen met het contrast en de verschillende klankkleuren door het samenvoegen van verschillende instrumenten. Zo werd steeds meer een orkestratie voorgeschreven door de componist. De nieuwe rijkdom aan muziekinstrumenten en haar toenemende belangrijkheid zorgde ervoor dat in de 16e eeuw veel muziek verscheen voor ensembles. In de 17e eeuw kreeg het ensemble min of meer zijn vaste bezetting. Daarbij werd het strijkorkest de vaste kern van het ensemble. Het klavecimbel trad vaak op als harmonische steun. En er waren aanvullingen van de verschillende blaasinstrumenten.
Het Sjosjanim-kamerorkest kan wisselen van grootte, maar bestaat uit leden van het symfonieorkest. Een kleine groep strijkers, wat aangevuld wordt door blazers, net waar het te spelen stuk om vraagt. Regelmatig worden ze gevraagd om koren te begeleiden. Ook is het mogelijk het kamerorkest te laten spelen bij bepaalde gelegenheden, waar een volledig symfonieorkest te groot zou zijn voor de ruimte of het verwachte publiek.
Omdat de aanvragen voor het kamerorkest steeds meer worden, is de vraag of één kamerorkest wel genoeg is. Misschien moeten er wel twee kamerorkesten zijn... Of wisselende bezettingen, zodat meer aanvragen gehonoreerd kunnen worden. “Juist omdat in christelijk Nederland steeds meer koren met orkest willen gaan werken, verwacht ik zelf dat dit de toekomst voor het kamerorkest gaat worden,” aldus de dirigent.
Medewerking verlenen
Het kamerorkest en het gehele symfonieorkest werken graag mee aan uitvoeringen. Neem daarover contact met ons op.