Skip to main content

Afgelopen weekend werd Israël opgeschrikt door een grootschalige aanval van terreurorganisatie Hamas. In een paar uur tijd werden duizenden raketten op Israël afgevuurd en vielen honderden Palestijnse militanten het land binnen. Inmiddels zijn aan Israëlische kant al 800 doden te betreuren, terwijl ruim 2000 mensen tot dusver gewond raakten. Cvandaag sprak met vier christenen die zich sterk met Israël verbonden weten en geschokt zijn door de gebeurtenissen.

Jeannette Gabay woont haar gezin in het noorden van Israël. In gesprek met Cvandaag laat ze weten dat de aanvallen van Hamas een enorme impact heeft op de Israëlische bevolking. “Hoewel er van escalatie aan de noordgrens nog geen sprake is, is alles en iedereen in opperste staat van paraatheid gebracht. Dat betekent dat alle mannen tot en met veertig jaar zijn opgeroepen. Sommigen moeten naar het front, anderen krijgen de taak om de kibboets (leefgemeenschappen, red) te beschermen waar ze wonen. Elk dorp heeft nu zijn eigen beschermingsteam. In het dorp waar wij wonen, lopen er nu tien bewapende mannen op straat rond. Daar is mijn eigen man één van. Gisteren werd er nog een M16 aan de voordeur afgeleverd.”

“Sinds de Holocaust zijn er op één dag nog nooit zoveel Joden omgekomen”

Gabay vertelt dat ze familie en vrienden heeft wonen in Zuid-Israël, dat afgelopen weekend bestookt werd met honderden raketten en waar verschillende bewapende Hamas-strijders de grens overstaken. “Onze dierbaren zijn gelukkig allemaal oké, maar ik hoorde van vriendinnen wiens mannen aan het front vechten allemaal getraumatiseerd zijn teruggekomen.”

Jeannette Gabay

De gewelddadigheden van afgelopen weekend kwam ook voor Gabay als een complete verrassing. “Er was altijd een rotsvast vertrouwen in het leger dat je in tijden van nood op hen kon bouwen. De grootte, omgang, intensiteit en heftigheid van wat er zaterdag is voorgevallen heeft dat vertrouwen echt weggenomen. Sinds de Holocaust zijn er op één dag nog nooit zoveel Joden omgekomen. Er zijn ook ontzettend veel burgers bij betrokken: baby’s, kleuters, vrouwen en ouderen. Dat heeft een mega impact en zorgt voor een enorme deuk in het collectieve vertrouwen.”

“Als ik mijn social media open, lees ik om het uur berichtjes van mensen die dierbaren verloren zijn”

Tot dusver zijn er 700 Joden door Palestijns geweld om het leven gekomen. “Israël is een klein land, dus als we over 700 doden spreken, betekent dat iedereen wel iemand kent die een dierbare verloren is. Als ik mijn social media open, lees ik om het uur berichtjes van mensen die dierbaren verloren zijn of hun geliefden zoeken die vermist zijn. Dit komt enorm hard aan.” 

Gabay is moeder van drie kinderen tussen de drie en negen jaar. Ook op hen hebben de gebeurtenissen een grote impact. “De kinderen krijgen meer mee dan je ouder als zou willen. Door het nieuws komen ze tot vragen als: ‘Waarom doet iemand dit en wat hebben we gedaan?’ Wat kun je daarop antwoorden? Van leerkrachten krijgen we instructies hoe we het gesprek kunnen voeren. Ook wordt er allerlei psychische ondersteuning aangeboden. Eergisteren nog hebben mijn kinderen afscheid moeten nemen van hun oom. Ze zagen hem in zijn legerklofje met tranen in zijn ogen vertrekken. Hoewel ze niet alles begrijpen, snappen ze heel goed dat hun oom niet langer thuis is en misschien wel lange tijd van huis zal zijn.”

“Iedereen is bang voor verdere escalatie”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak afgelopen zaterdag van een ‘oorlog.’ Volgens Gabay is dat veelzeggend. “De laatste keer dat we hier van een oorlog spraken was tien jaar geleden. In de tussentijd kwam het ook tot verschillende escalaties tussen Israël en Gaza, maar werd er altijd gesproken van een ‘operatie’. Nu wordt het bewust een ‘oorlog’ genoemd. Iedereen is bang voor verdere escalatie, zeker als Hezbollah zich ook in de strijd mengt. Die zijn qua omvang en slagkracht nog veel krachtiger dan Hamas. De premier vertelde in verschillende toespraken dat we rekening moeten houden met een langdurig conflict.”

Jaap Bönker (rechts op de foto) is directeur van het Comité Gemeentehulp Israël (CGI). Met dit comité steunt hij Messiasbelijdende gemeenten en Arabische gemeenten in Israël. Voorheen was Bönker actief bij de Stichting Arabische Wereld Zending (AWZ). In die hoedanigheid ontmoette hij vele Joden en Palestijnen. Bönker vertelt dat de situatie van beide volken hem aan hart gaat. “Mijn gedachten gaan automatisch naar de mensen die ik ken. Dat zijn zowel Joden als Palestijnen. Op dit moment is het heel moeilijk om contact te krijgen met de christelijke gemeenten ter plekke. Door de bombardementen is veel infrastructuur verloren gegaan. Veel mensen zitten nog in schuilkelders. Daarom blijven we nu een beetje steken op de informatie die ons zaterdag en zondag ter ore kwam.”

De CGI-directeur merkt verder op God aan het werk te zien te midden van alle ellende en vijandigheid. “Om maar een voorbeeld te noemen: in dit geheel is Iran de grote boosdoener (Iran heeft nauwe banden met Hamas en faciliteerde de door Hamas uitgevoerde aanval, red.) maar juist in dit land zijn er de laatste jaren ontzettend veel mensen tot geloof gekomen. Meer dan ooit tevoren zelfs. Je ziet dat mensen op zulke momenten zich afvragen welke rol God in dit alles speelt. Dat maakt dat ze hun geloof in het geloof dat ze op dat moment aanhangen, verliezen en op zoek gaan.”

“Via Israël hebben we als christenen al zoveel zegeningen ontvangen”

De evangelische voorganger en spreker Jacques Brunt organiseert maandagavond 9 oktober vanwege de tragische gebeurtenissen een bidstond: ‘In de bres voor Israël.’ Brunt voelt zich om verschillende redenen zeer verbonden aan Israël en het Joodse volk. “Ik reis jaarlijks met een groep naar Israël en heb daar ook contacten opgebouwd. Daaruit is mijn liefde voor het land ontstaan. Maar ook vanuit het grote heilsplan dat God vanuit het verleden, het heden maar ook zeker met het oog op de toekomst met Israël heeft. Ik geloof dat we als christenen via Israël al zoveel zegeningen hebben ontvangen.”

Jacques Brunt

“De Bijbel is in de taal van vandaag via hen bij ons terechtgekomen. Het volk en land Israël is op een geweldige manier door de Heere God bevoorrecht en uiteindelijk ook gebruikt om tot zegen te zijn voor de heidenvolken. Tegelijkertijd ben ik geen Israël-romanticus, maar zie ik heel duidelijk het heilsplan van God erachter dat via het kanaal van Abraham, Izak en Jacob de Messias in de wereld gekomen is. Ik vind dat als je van een volk zoveel ontving waardoor je zelf gezegend bent, dat het je dan past om dankbaar te zijn, hen te zegenen, voor hen te bidden en wanneer nodig voor hen in de bres te staan.”

“We moeten vooral de God van Israël raadplegen en de troon van genade bestormen”

Volgens Brunt is het goed om met elkaar over de verschrikkelijke gebeurtenissen te spreken, maar moet het daartoe niet beperkt blijven. “Als we dan zo gezegend zijn via Israël, dan vind ik dat je niet alleen moet praten over de situatie en hoe erg en vreselijk die is, maar dan moeten we ook vooral de God van Israël raadplegen, de troon van genade moeten bestormen en voor hen in de bres staan.”

Ziet Brunt een geestelijke strijd woeden achter dit conflict? “Er is zeker een geestelijke strijd gaande, maar die koppel ik niet zozeer aan de gebeurtenissen van afgelopen weekend alleen. In Psalm 2 staat er: ‘Waarom woeden de volken en bedenken de heidenen ijdelheid?’ Uiteindelijk is het een strijd tegen de Gezalfde en de stad van de Vredevorst. Het is de strijd tussen het licht en de duisternis, tussen het vrouwenzaad en slangenzaad waarvan we lezen in Genesis 3 vers 15. Daar wordt Jezus als het vrouwenzaad beloofd en de duisternis als het slangenzaad. Uiteindelijk manifesteren die twee rijken zich steeds meer en daar is dit een uiting van.”

Diederik van Dijk

SGP-senator Diederik van Dijk merkte afgelopen zaterdag via het platform X op ‘dat Nederland en de Europese Unie Israël alle denkbare steun moet verlenen om hun burgers te kunnen beschermen en om dit kwaad uit te roeien.’ Van Dijk legt uit wat hij bedoelt met ‘het kwaad’. “Daarmee bedoel ik datgene wat wij nu op de beelden zien, dan doel ik op de werkelijk beestachtige manier waarop burgers afgeslacht worden en waarin elke vorm van menselijkheid verdwenen is. Ik ben niet de enige die meteen dacht aan de strijd die we eerder rondom IS meemaakten. Daar moest ik bij het zien van de beelden dit weekend direct aan denken. Naar mijn mening mag Israël alles inzetten om dit kwaad een halt toe te roepen en haar burgers te beschermen.”

“Het Israëlische volk is de oogappel van de drie-enige God die ik mag dienen en geloven”

De SGP’er laat weten zich vanuit Bijbelse motieven eveneens sterk verbonden met Israël te voelen. “Het Israëlische volk is de oogappel van de drie-enige God die ik mag dienen en geloven. Dat geeft als eerste de verbondenheid met Israël weer. In het verbond van God met Israël wordt ook die verkiezende liefde van God zichtbaar. Een tweede reden is, en dat probeer ik ook toe te passen in mijn geloof, is dat de Heere Jezus een Jood was. Hij die ook mijn Redder is. Dus ook vanuit het geloof in Christus is er allerlei verbondenheid met het volk van God.”

Van Dijk vertelt in het verleden verschillende keren Israël bezocht te hebben. “Dan spreek je met heel veel Joodse mensen maar ook met Palestijnen. Mijn gedachten gaan uit naar mensen van beide partijen die gewoon willen leven, hun kinderen gelukkig willen zien en de vrede willen bewaren. Maar die vrede bewerkstelligen is onmogelijk zolang Hamas uit is op de totale vernietiging van Israël en de Joden geen bestaansruimte gunt. Dat is het ook het probleem dat hieraan ten grondslag ligt, waarmee ik overigens niet wil zeggen dat Israël altijd alles goed doet.”

Vanwege de actuele situatie is Christenen voor Israël een liveblog gestart. Klik hier om via de liveblog van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven.

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland