Skip to main content

Nodig mensen die onbekend zijn met de kerk uit voor een speciale, „toegankelijke kerkdienst”. Dat is het concept van de Kerkproeverij, die in 2017 voor het eerst plaatsvond. Hoe staat het nu met dit initiatief?

De Raad van Kerken in Nederland (RvK) organiseerde in september 2017, samen met enkele andere organisaties, de eerste landelijke Kerkproeverij. Meer dan 400 gemeenten en parochies, verspreid over het land, haakten aan bij het initiatief „om mensen (hernieuwd) welkom te heten in de kerk”.

In de jaren erna werd het concept herhaald. Na de online-edities in de coronajaren „is het wat ingezakt”, zegt ds. Christien Crouwel van de Raad van Kerken. In 2022 verbond de RvK de Kerkproeverij niet meer aan een vast weekend in september, waaromheen een landelijke campagne werd georganiseerd. De gedachte was dat kerken voortaan zelf een datum kunnen kiezen die het beste bij hun agenda past.

„Als Raad van Kerken hebben we er weinig zicht op hoe het daarna op verschillende plaatsen is opgepakt”, zegt ds. Crouwel. „De Kerkproeverij is wat onzichtbaarder geworden, maar dat betekent niet dat deze niet meer plaatsvindt. Kerken kunnen nog steeds het materiaal van onze website downloaden.”

In Apeldoorn organiseren ruim twintig kerken en religieuze gemeenschappen zaterdag en zondag een Kerkproeverij. „Uiteraard zijn de kerken wekelijks open voor iedereen, maar tijdens de twee dagen in oktober zijn belangstellenden extra welkom om een kijkje te nemen tijdens de diensten. Op deze manier kunnen mensen kennismaken met het Evangelie van Jezus Christus”, laten de deelnemende kerken via onder meer lokale media weten.

Lees meer

Bronvermelding:
Datum:        07-10-2023
Auteur:        Michiel Bakker
Beeld:          Kerkproeverij
Website:      https://www.rd.nl/

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland