Skip to main content

Voorlopig gaan er geen falafel, kebab en pitabroodjes met hummus meer over de toonbank bij Mc Levi’s in Barneveld. Het restaurant naast station Barneveld-Centrum sluit tijdelijk de deuren. Eigenaar Shemtov Levi vreest voor de veiligheid van hemzelf en de klanten.

Levi nam het besluit na de oproep van Islamitische Staat om Israëlische en Joodse doelen in Europa aan te vallen. „Een gevaarlijke situatie kan ik beter voorkomen dan mezelf achteraf verwijten maken niets te hebben gedaan. De veiligheid van ons en onze klanten gaat boven alles.”

Afgelopen weken liepen al jongeren van een jaar of 20 langs de zaak die volgens Levi met gebaren een reactie probeerden uit te lokken. „Ze maakten schietbewegingen met hun arm omhoog en uitgestoken vinger.” Zolang het bij die gebaren blijft, vindt Levi het „prima”. Maar, zegt hij, „je weet nooit wat in het hoofd van die mensen omgaat. De deur van mijn zaak is dicht bij de straat. Mensen die kwaad willen kunnen makkelijk iets naar binnen gooien. Ik kan ook niet de hele tijd opletten of er buiten wat gebeurt als ik met klanten bezig ben. En op drukke dagen zit het hier vol mensen.”

Lees meer.

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland