Skip to main content

“Kort, maar zeer krachtig.” Zo omschrijft de organisatie de tentoonstelling over ‘de Messias van Israël’ in het Katwijkse Tripodia. Vier christenkunstenaars exposeerden vorige week werken rondom het thema van de Hebreeuwse wortels van het Christelijk geloof. De expositie was vorige week vrij toegankelijk en trok de nodige belangstelling.

Op dinsdag 26 september was er een feestelijke opening met een toespraak van burgemeester Cornelis Visser, waarbij hij ook ceremonieel de menora ontstak. Daarna volgde lezingen van Marti Iluz, Jackie Howard, Eddyana Triwahyu Kurniawati en Wiert Douglas over hun werk en inspiratie. Ze spraken van hun uiteenlopende stijlen en creatieve technieken, maar waren duidelijk in hun gezamenlijke focus: uitkijken naar de wederkomst van de Messias. De avond werd begeleid door talentvol klassiek pianist Max Meima. De expositie was toegankelijk voor een breed publiek.

Verdiepend perspectief op bekende Bijbelse verhalen

Voor sommige bezoekers gaven de kunstwerken een nieuw en verdiepend perspectief op bekende Bijbelse verhalen. De beelden maakten diepe indruk, of lieten onderwerpen die ver weg lijken, zoals de Joodse wortels van het christelijk geloof, toch dichtbij komen. Zo was het schilderij ‘Ruth en Naomi’ van Marti Iluz voor velen een zeer sprekend beeld. Op het doek zien we Ruth, een heidenvrouw, haar schoonmoeder Naomi terugleiden naar het vaderland na een lange tijd van omzwervingen. “Ik vind dit een prachtig beeld”, vertelt bezoeker Edo die zichzelf niet snel als kunstkenner zou bestempelen. Toch spreekt het schilderij hem aan. “Het laat zien dat wij als heidenen een taak hebben om het Israëlische volk over hun God te mogen vertellen.”

Kunst overstijgt verschillen

Andere bezoekers waren nieuwsgierig hoe kunst een overstijgende rol kan spelen in het geloofsleven en de verbinding met andere christenen. Een bezoeker die zelf uit de Christelijk gereformeerde kerk komt, kwam ook een kijkje nemen in de Baptistengemeente: “Ik ben hier alleen een keer geweest voor een feestje, toen de zaal verhuurd was. Nu kom ik voor de expositie. Er zijn verschillen tussen onze gemeenten, maar je ziet dat kunst deze overstijgt. Ik vind het een mooi initiatief van de Baptistengemeente”.

Workshops

De expositieweek werd afgesloten door workshops die geïnteresseerden bij verschillende kunstenaars konden volgen en een intieme Israëlavond afgelopen zondag waar Israël en Marti Iluz, uit het Israëlische Galilea, werden geïnterviewd. Zij zijn als voorgangersechtpaar verbonden aan een Messiasbelijdende gemeente die een partnerschap met de Baptistengemeente Katwijk aan het ontwikkelen is. Dit interview is later deze maand terug te zien op de website van de Baptistengemeente.

Meer informatie: www.baptistenkw.nl
Auteur: Corné Houwaard
Foto: Baptistengemeente Katwijk
Kom eens langs of kijk op: www.kerkdichtbij.nl
Diensten: www.youtube.com/baptistengemeentekatwijk
Online: www.facebook.com/baptistenkatwijk

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland