Skip to main content

In de kerkdiensten van de zes wijkgemeenten van de hervormde gemeente in Veenendaal werd zondag, op de jaarlijkse Israëlzondag, gecollecteerd voor de aanleg van een zogeheten rabbijnenpaadje bij de Joodse begraafplaats in Veenendaal.

Een rabbijnenpad of Kohaniempad wordt speciaal aangelegd voor rabbijnen, die niet op een begraafplaats mogen komen omdat ze anders onrein worden. De begraafplaats in Veenendaal heeft een dergelijk pad nog niet. Aanleg ervan betekent concreet dat ook rabbijn Shmuel Katz van de Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge Amsterdam, die in Veenendaal is opgegroeid, en zijn hoogbejaarde vader uit Israël de begraafplaats kunnen bezoeken. Het rabbijnenpad is een grote wens van de vrijwilligers die de begraafplaats onderhouden en de Nederlands-Israëlitische Gemeente Utrecht, de eigenaar van de dodenakker. De aanleg kost maximaal 900 euro.

De begraafplaats dateert van 1899, toen de Joodse gemeenschap in Veenendaal ruim honderd personen telde. Daarvóór werden Joden uit Veenendaal in Wageningen ter aarde besteld. Er liggen 22 personen begraven. Het metaheerhuisje op de begraafplaats, dat werd gebruikt voor het ritueel reinigen van overledenen, is recent opgeknapt. Financiële steun van kerken, bedrijven en particulieren en een subsidie van de gemeente Veenendaal maakten dat mogelijk. Het gebouwtje wordt ingericht als documentatiecentrum met onder meer een kleine expositie over de geschiedenis van de begraafplaats, de plaatselijke Joodse gemeenschap en de Holocaust. In de toekomst worden er schoolklassen en andere groepen ontvangen, zo is de bedoeling. De ouderhoudsgroep verzorgt ook rondleidingen op de begraafplaats.

Lees ook:
Restauratie voorkomt verder verval baarhuis joodse begraafplaats Veenendaal (RD.nl, 04-10-2023)

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland