Skip to main content

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad hebben ziekenhuizen in Gaza gebruikt om wapens op te slaan en gijzelaars vast te houden, en zijn bereid om de IDF te bestrijden vanuit medische faciliteiten, zei John Kirby.

De IDF ging woensdagochtend vroeg een specifiek gebied van het Shifa-ziekenhuis binnen terwijl ze probeerden de exacte doelen, timing en missie geheim te houden, aangezien de operatie nog steeds aan de gang is, omdat het lekken van bepaalde details de IDF-troepen in gevaar zou kunnen brengen.

Het leger kondigde ook aan dat ze met succes cruciale medische apparatuur en benodigdheden hebben geleverd, zoals couveuses voor baby’s en babyvoeding.

In buitenlandse media werd gemeld dat IDF-woordvoerders zinspeelden op de mogelijkheid om gijzelaars te vinden die door Hamas worden vastgehouden, vergelijkbaar met het vinden van een gijzelingsruimte onder het Rantisi-ziekenhuis eerder deze week.

Het leger heeft echter niets concreets gezegd over de gijzelaars die zich in Shifa bevinden; vanaf 9.00 uur ’s ochtends was de belangrijkste bevinding een aanzienlijke voorraad Hamas-wapens.

Hoewel de IDF vijf Hamas-terroristen heeft gedood op weg naar Shifa, heeft het tot nu toe geen gewelddadig verzet ondervonden in het ziekenhuis zelf. De situatie is echter dynamisch, aangezien de IDF van plan is om andere specifieke gebieden van wat een zeer groot ziekenhuiscomplex is, te doorzoeken.

Er zijn ook enorme ondergrondse tunnelnetwerken onder en rond Shifa en het was onduidelijk of deze IDF-operatie zou leiden tot het binnendringen van die gebieden of dat het meer een eerste operatie voor het verzamelen van inlichtingen zou zijn, net zoals er drie korte inlichtingenverzamelingen in Gaza waren in de dagen voor de eigenlijke hoofdinvasie eind oktober.

Er zijn tot nu toe geen IDF-troepen geschaad in de huidige Shifa-operatie.

Lees meer

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland