Skip to main content

februari, 2024

Cursus pastoraat: hoe help je mensen met psychische problemen?

29feb19:00Cursus pastoraat: hoe help je mensen met psychische problemen?

Event Details

Vanaf 29 februari start er een verdiepingscursus pastoraat in Dordrecht. In de pastorale praktijk van de kerkelijke gemeente kom je mensen tegen met depressiviteit, autisme, verslaving of persoonlijkheidsstoornissen. Hoe kun je hen het beste helpen? Tijdens de cursus op vijf donderdagavonden, geven professionals van De Hoop ggz onderwijs en praktische handvatten.

Tijdens de cursus leer je over psychiatrische ziektebeelden en krijg je lessen mee in het praktisch omgaan met psychiatrische problemen. Pastoraat verlenen doet ook wat met jezelf; je bent geen neutrale toeschouwer. Je eigen persoon en karakter spelen een rol. Hoe ga je om met je eigen betrokkenheid en bezorgdheid, als het gaat om de pastorale zorg voor mensen in je eigen gemeente? En wanneer kun je iemand beter doorverwijzen naar een reguliere ggz-instelling?

De uitleg en kenmerken bij verschillende ziektebeelden waren een eyeopener voor mij. Het is goed om te weten waar je op moet letten en hoe je iemand verder kunt helpen”, vertelt een oud-deelnemer.

Een goed vangnet voor mensen met verslavings- en psychische problemen

De cursus is voor mensen met een pastorale taak in de kerkelijke gemeente, zoals pastoraal werkers, ambtsdragers, geestelijk verzorgers, mantelzorgers en predikanten/voorgangers.

Data, kosten en locatie

De verdiepingscursus wordt twee keer per jaar gegeven. In het voorjaar start de cursus op 29 februari in Dordrecht. De daaropvolgende avonden staan gepland op: 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april. Locatie: Dorp De Hoop, Provincialeweg 122, Dordrecht. Kosten bedragen € 195 per persoon inclusief cursusmateriaal en het ‘Handboek pastoraat’. Aanmelden kan op www.vriendenvandehoop.nl/verdiepingscursus

Tijd

(Donderdag) 19:00

Locatie

Dorp De Hoop, Provincialeweg 122, Dordrecht

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland