Skip to main content

Dinsdag om 15 uur is er een debat in het Europarlement, woensdag volgt de stemming. Het Hamas-geweld moet gevolgen krijgen. Bert-Jan Ruissen is daarom één van de drie indieners van ECR-amendementen op de EU-begroting ’24 om de EU-subsidie aan de Palestijnen op te schorten. De amendementen steunen de EU-commissaris Varhelyi, wiens besluit tot opschorting vorige week is teruggedraaid door vicevoorzitter Josep Borrell.

Eén amendement vraagt opschorten van de EU-subsidies aan de Palestijnse Autoriteit totdat president Abbas het geweld van Hamas veroordeelt. En totdat zeker is dat men het geld niet gebruikt voor terrorisme of voor antisemitisch lesmateriaal. Een ander amendement vraagt bevriezen van het deel van de EU-subsidie aan de Palestijnse Autoriteit totdat de schoolboeken voldoen aan de VN-normen, dwz dat alle antisemitische en antizionistische inhoud is geschrapt.

De EU-subsidie aan de Palestijnse Autoriteit voor staatsvorming bedraagt ca 200 miljoen euro per jaar. Ruissen: Humanitaire hulp volgens uitzonderen van opschorting, zeker gelet op de recente ontwikkelingen in de Gaza.

Hamas-terrorisme tegen Israël

Mede op aanvraag van Bert-Jan Ruissen debatteert het Europees Parlement woensdagochtend met de Europese Commissie over het gruwelijke geweld van Hamas tegen Israël zaterdag. Naast een kritische veroordeling in woorden, vindt Ruissen dat de EU ook daadwerkelijke gevolgen moet verbinden aan de slachting van circa 1500 mannen, vrouwen en kinderen, evenals de ontvoering van vele tientallen Israëliërs, onder wie zelfs baby’s. Hij bepleit om de EU-subsidies voor de Palestijnse Autoriteit op te schorten, met uitzondering van humanitaire noodhulp (zie hierboven over EU-begroting). Ook zouden EU-landen militaire of medische hulp moeten aanbieden aan Israël, waaronder bijvoorbeeld scherfvesten of medicijnen.

Informatie

Meer informatie: www.eurofractie.sgp.nl
Foto: Videostill Europlarlement
Auteur: Kees Bos / redactie christelijknieuws

RefoPortaal | Digitale ontmoetingsplaats voor Reformatorisch / Christelijk Nederland